Recepten voor gezonde feestmaaltijden en gezonde hapjes zal je genoeg vinden in de zoekmachines en sites van collega's. Maar wist je dat de overdaad tijdens feestmaaltijden over het algemeen niet komt van 'wat' je eet; maar wel van 'hoe goed je naar je lichaam luistert'? Want laat ons eerlijk zijn, wie heeft er na de hapjesronde nog een hongergevoel? Wie van ons heeft eigenlijk een gevoel van verzadiging, maar negeert dit en eet gretig verder van het voorgerecht, hoofdgerecht, dessert en de koffie met nog een chocolaatje erbij tot we overpoeft zijn? Er is een verschil tussen verzadigd zijn en vol zitten. Meestal wachten we tot we (over)vol zitten. Tussen honger en overvol zitten er zeer veel verschillende gradaties van verzadiging en het zijn net deze gradaties die je kan (als je wil) verdelen over de verschillende gangen.
Vaak gaan mensen die een 'ongezond' feestmaal serveren zelfs sneller stoppen met eten, dan mensen met een 'gezond' alternatief. Vetrijke maaltijden zorgen namelijk voor een vertraagde maaglediging. Waar de maag bij een lichte maaltijd continu geleegd wordt en er dus ruimte vrij komt voor nieuwe voeding - blijft de zware maaltijd langer op de maag liggen; met als resultaat sneller een overpoeft gevoel. Op die manier worden er grotere porties gegeten aan de gezonde feestdis.
De volgende ochtend staan we op de weegschaal en wat zien we? 2kg bij! 'Hoe is dat nu in godsnaam mogelijk?!' denkt de diëter met zijn gezonde feestmaal; 'ik heb zo mijn best gedaan en dit is het resultaat, het is allemaal voor niets geweest' en hij/zij heeft een grote kans om die dag in een emotionele bui te hervallen in oude gewoontes. De ongezonde eter staat ook op de weegschaal en ziet: 2kg bij! 'Oei, da's niet zo leuk, maar achja, het heeft toch wel echt gesmaakt gisteren!'. De persoon die enorm genoten heeft van zijn feestmaal, heeft nu minder behoefte aan eten en zal geen craving ervaren.
Hoe komt het dat beide personen ongeveer evenveel bijgekomen zijn, ondanks hun verschil in maaltijd? Vet is het niet, want je lichaam kan op een beperkte tijd maar een bepaald aantal kcal verwerken. Je neemt dus niet alles op wat je eet op die enkele uren tijd. De reden waarom we gemakkelijk 2kg bij komen na een feest is vocht. Een glaasje alcohol, grotere porties voeding die nog in de darm aanwezig zijn houden water vast, de maaltijden bevatten iets meer zout en houden dus ook vocht vast. Het is een tijdelijk onevenwicht in je lichaam die van nature hersteld wordt door je lichaam 2 à 3 dagen tijd te geven. Waar de ongezonde eter zich nà het feestmaal niet meer overeet, zal het lichaam niet veel extra vet opslaan. De diëter daarentegen, zal mijn zijn/haar eetbuien in de dagen nadien wél extra vet opslaan.
Ik raad je dus aan even over deze uiteenzetting na te denken en voor jezelf volgende vragen te beantwoorden: wil ik genieten van mijn feestmaaltijd? Wil ik graag mijn verzadigingsgevoel negeren en dus mijn maag uitrekken? Of wil ik graag luisteren naar mijn verzadigingsgevoel en zo per gang stoppen op het moment dat ik steeds iets verzadigder ben? Wil ik graag mijn lichaam voeden met nuttige voedingsstoffen tijdens het feestmaal? Wil ik mijn lichaam naast voedingsstoffen, ook genotsstoffen gunnen? Wil ik mezelf regels opleggen? Wil ik de dag nadien graag een craving in de hand werken? Wil ik mezelf even in de grond boren en de dag nadien op de weegschaal staan?
De ideale situatie is de volgende: kies enkel de hapjes waar je écht zin in hebt, kies bewust in plaats van zonder het te beseffen het ene na het andere op te smikkelen. Besef dat alcohol ervoor zorgt dat je minder alert bent, je luistert minder naar de signalen van je lichaam. Maak hier de keuze in of je het moment graag bewust wil beleven, ofdat het wat waziger mag zijn. Kies voor het voorgerecht voor een licht gerechtje, geen al te grote portie zodat je maag niet gevuld is tegen het hoofdgerecht. Bij het hoofdgerecht bepaal je zelf welke componenten voor jou voor genot zorgen: geniet jij van frietjes? Laat ze dan zeker niet liggen. Zeggen frietjes jou niet zo veel? Voel je dan niet verplicht er van te eten. Word er een tweede portie aangeboden terwijl je eerste portie nog niet op is? Bedank dan vriendelijk en zeg dat je liever even wacht nadat je bord leeg is. Een 5-tal minuten nadat je bord leeg is, kan je beter voor jezelf beslissen of je een tweede portie wil. Een dessert kan enorm smaken, maar hoeft niet mega groot te zijn. Zorg ook hier dat je portie overeenstemt met jouw maaggevoel. Doe je dat niet, dan weet je dat maagpijn, zure oprispingen, slecht slapen, een ochtendhumeurtje en een lazy day after mogelijks het resultaat zullen zijn van jouw gedrag.
Dus: geniet! En besef dat dit soort feestmaaltijden deel uitmaken van een gezonde levensstijl.