Kwaliteit boven kwantiteit.
Stel beter één fantastisch voornemen op dat vol te houden is, dan drie kwakkelideeën waarvan je op voorhand weet dat je tijd te kort zal komen om alle drie de doelen vol te houden.
Kies iets wat je écht wil veranderen.
Stel hiervoor een prioriteitenlijstje op voor jezelf. Wat komt op jouw eerste plaats? Je gezin, je werk, je voorkomen, je fitheid,... Als bijvoorbeeld je gezin op nummer één komt, je dagelijkse stop om koffiekoeken op nummer twee, je werk op nummer drie en je fitheid ergens op plaats 10. Dan weet je al op voorhand dat je goed voornemen om meer te sporten niet vol te houden is. Stel jezelf de vraag waarom je dit goed voornemen opstelde: zijn je vrienden fitter dan jij en heb je het gevoel er niet bij te horen; zou je er beter willen uitzien maar wil je er eigenlijk niets voor doen; heeft de dokter gezegd dat je moet sporten;...?
Evalueer de hindernissen.
Moest je doel gemakkelijk te bereiken zijn, dan ware het nu geen goed voornemen. Er zijn altijd hindernissen op je weg. Ik denk maar aan negatieve commentaren, tijdsgebrek, een fysiek letsel, financiële tegenslag, jaloerse reacties,.... Maak een overzicht van de (mogelijke) hindernissen en zoek een oplossing. Als je bijvoorbeeld geen babysit hebt voor je kindje en je wil sporten, zoek dan een sport waar je je kindje kan mee nemen. Doen negatieve commentaren je motivatie al snel kelderen? Maak dan een 'goed gevoel kaartje' waar je alle complimenten op noteert die je ontvangt. Op het moment van de negatieve commentaar haal je dan verse moed uit je kaartje. Of noteer op dat kaartje waarom je dit doet. Als je bijvoorbeeld vanaf nu elke dinsdagavond om 18u wil stoppen zodat je bij de kinderen kan zijn en je krijgt hierover een opmerking van je baas; kleef dan een mooie foto van jezelf met de kinderen op dat kaartje. Zoiets tovert een goed gevoel bij elke mama of papa. Blijken je hindernissen te groot te zijn en vind je geen oplossing? Dan is dit misschien het moment om te beseffen dat nu niet het juiste moment is voor jouw gekozen voornemen. Steek er dan ook geen verloren energie in.
Formuleer je voornemen SMART.
Je zou er niet meteen aan denken, maar goede 'goede voornemens' zijn eigenlijk SMART-doelen. Je doel moet specifiek, meetbaar, acceptabel/bereikbaar, relevant en tijdgebonden zijn. Een mooi voorbeeld: "in 2017 wil ik meer sporten" is alles behalve SMART. Beter is: "In 2017 ga ik bij een personal trainer, deze zal een loopschema opstellen voor mij zodat ik tegen 1 juli 5 km kan lopen. Op die manier kan ik meedoen met de midzomernachtrun van 5 km waarvoor ik mij heb ingeschreven. Ik kan hiervoor 3 keer per week 30 minuten vrij maken, deze staan reeds aangeduid in mijn agenda. Dit is bovendien goed voor mijn gezondheid, want mijn cholesterol begint wat te verhogen en de dokter heeft gezegd dat het goed zou zijn om meer te bewegen. Aangezien mijn gezondheid op prioriteit nummer 1 komt, wil ik zeker meer bewegen. Ik zou namelijk niet willen dat ik vroegtijdig sterf en dat mijn kinderen geen mama meer hebben doordat ik niet op mijn gezondheid wou letten."
Deel je doel met je omgeving.
Door je doel te delen en eventueel anderen te betrekken in je doel wordt je van buitenaf gesteund en gestimuleerd. Steun en motivatie blijven de belangrijkste peilers om je doel te bereiken. Onderzoek toont aan dat de kans 5x groter is dat je volhoudt wanneer je je omgeving informeert van je doel én je vorderingen. Ook een coach kan je hierbij helpen.
Neem een half uurtje de tijd.
Ga aan de slag met deze tips. Neem een blad papier, neem een half uurtje tijd voor jezelf en evalueer/herzie je goede voornemens. Succes!